Moje buđenje je započelo zdravstvenim problemima i tema zdravlja i bolesti je nešto što je u mojoj obitelji jako prisutno. Na mom putu iscjeljenja sam prolazeći kroz vlastito iskustvo naučila mnogo o tome što nam naše tijelo može na holistički način podržati na putu iscjeljenja bez štetnih nuspojava, s posebnim naglaskom na temu imuniteta i autoimunih bolesti. Ja osobno u ovom području (za razliku od gore navedenih) nisam službeno educirana, nisam liječnik niti nutricionist te za takve stvari uvijek preporučujem stručne osobe koji se time profesionalno bave i koji su educirani u tim oblastima. Ne dajem ni dijagnoze ni terapije druge stručne konkretne savjete. Ono što je meni želja u ovom segmentu je osvijestiti ljude koliko je naše tijelo u dvosmjernoj komunikaciji s našim ostalim sustavima, na što bi sve potencijalno trebalo obratiti pozornost i pažnju ako trenutno prolazimo određene fizičke izazove te ono najvažnije – na koji način razmišljati kada su fizički izazovi u pitanju.

Svijet je do sada živio u paradigmi fragmentiranosti u kojoj su tijelo liječili i gledali mehanički i odvajali ga od naših ostalih razina. Lagano je došlo vrijeme da se to promijeni i osobno vjerujem u budućnost holističke medicine u kojoj se tijelo gleda kao dio sustava i u kojem ga težimo podržati na svim razinama kako bi samo ušlo u modus samoiscjeljivanja i odradilo posao koje ono najbolje zna odraditi. Tijelo ima unutarnju inteligenciju jer je i stvoreno od više inteligencije, mi ga ne možemo ”nadmudriti”. Osobno vjerujem da ga ne možemo ”popravljati”, ali ono što možemo je pročistiti ga, dati mu sve što mu treba da bi pravilo funkcioniralo i podržati ga da samo radi onaj posao koji ono najbolje zna – a to je da nam pruža dom za našu dušu tijekom ovog unikatnog putovanja.

Kao što već do sada znamo, po epigenetici mi zaista ne moramo biti žrtve naših gena jer način na koji će se naći geni izražavati u ovom životu ne ovisi samo i isključivo o našim genetskim predispozicijama (premda one jesu bitan faktor), već ovise i o našem ukupnom životnom stilu, našem emocionalnom stanju, našem kapacitetu da se nosimo sa stresom, načinu na koji razmišljamo, uvjerenjima koje nosimo, našem energetskom stanju. Međutim, da bi gen za određenu bolest prestao s aktivnim djelovanjem, zaista moramo poraditi na svim ovim našim razinama i prodrijeti duboko unutar sebe i upoznati vlastite sabotere (koji nas često ometaju i da promijenimo vlastiti životni stil).  Danas se već i znanstvene struje mijenjaju i lagano se šire discipline koje istražuju poveznice između živčanog sustava, imuniteta i općeg zdravlja (npr. neuroimunologija) za koje vjerujem budućnost nosi širok spektar novih saznanja i uvida.

Tijelo s nama uvijek priča i komunicira. Kada prolazimo kroz fizičke izazove jako je bitno da ga napokon stanemo poslušati, da se usudimo čuti poruke i lekcije koje nam ono tako žarko želi prenijeti. Bolest može biti lekcija i prilika za rast i ekspanziju. Često bolna, teška i zahtijevna, ali isto tako potencijalno i iznimno neprocjenjiva. Iz više perspektive, vjerujem da dosta nas koji smo odabrali takav životni izazov na razini duše smo odlučili do kraja živjeti i utjeloviti brigu i ljubav prema samima sebi na svim razinama.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.