Integrativna tjelesno-orijentirana terapija

Integrativna tjelesno-orijentirana terapija (znam, naziv je dug, ali s razlogom) je oblik psihoterapije koja povezuje naše tijelo, emocionalne procese, mentalna uvjerenja i našu esencijalnu, duhovnu prirodu. Dio terapije je posvećen razgovoru, ali fokus više stavljamo na rad s tijelom kao vrata i ključ u našu podsvijest.

Zašto baš tijelo i zašto na životnim izazovima ne radimo samo verbalno?

Svi smo upoznati s izjavom  ”Tijelo pamti” i u te dvije riječi je sažeta bit ovakvog terapijskog rada. Sva naša životna emocionalna iskustva su zapisana u našim tijelima, našim stanicama preko tjelesne implicitne memorije. Apsolutna sva. I ona kojih nismo svjesni i ona kojih jesmo svjesni. Zbog toga je rad s tijelom predivan način na koji možemo doprijeti do onih dijelova sebe koji su nam na svjesnoj razini nedostupni, a stvaraju nam životne izazove. Tijelo uvijek priča istinu, koliko god se ona nama ne sviđala ili djelovala nestvarnom.

Kroz tijelo se može raditi i na svim emocionalnim sadržajima iz jako ranog perioda uključujući i period trudnoće i prve tri godine života, za koje znamo da su najbitnije za temeljni osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Iako se tih iskustava ne sjećamo, ona su itekako utkana u naš sustav te iz tog perioda također često nosimo nesvjesne mehanizme i uvjerenja koja nam kasnije mogu kreirati  životne izazove.

Na koji način tijelo pamti?

Emocionalno neugodna životna iskustva koja smo imali (a imali smo ih svi, u većoj ili manjoj mjeri) često na tijelu ostavljaju energetske blokade,  zamrznut emocionalni i energetski sadržaj koji smanjuje protok životne energije, odvaja nas od tog dijela tijela i emocija koje su u njemu ostale zamrznute, i onih ugodnih i onih neugodnih. Tijelo pamti sve one impulse koji su bili potisnuti, od kojih smo se odvojili jer su bili previše i/ili nismo za njih imali adekvatnu podršku od okoline. Kroz integratinu terapiju sve ono što je ostalo nedovršeno iz prošlosti, dovršavamo u sigurnom okruženju s terapeutom i time iscjeljujemo i završavamo bolnu prošlost dobivajući unutar terapijskog prostora sada pozitivno, novo iskustvo.  Također, neugodna i teška životna iskustva mogu rezultirati time da naš živčani sustav nije u balansu, što u životu možemo osjećati po različitim simptomima na psihološkoj razini (anksioznosti, depresije, ovisnosti, hiperaktivnost, bezvoljnost, lijenost, apatija itd. Itd.), ali i na fizičkoj jer živčani sustav koji nije u balansu može utjecati i na naše zdravstveno stanje.

Kako izgleda terapija?

Osim razgovora i verbalne komunikacije, u terapiji se potiče pokretanje tijela, puštanje glasa, kontakt i ekspresija emocija do one razine do koje je klijet spreman i voljan. Zašto to radimo? Kroz proces odgoja i životne socijalizacije, da bi se uklopili u okolinu i preživjeli, morali smo se odreći određenih dijelova sebe koji od okoline nisu bili prihvaćeni. To je normalan proces jer nam u djetinjstvu ta okolina treba da bi preživjeli i iz tog mjesta djeca često žrtvuju dio svojih autentičnih impulsa i osjećaja. Međutim, oni ne nestaju nego ostaju na nesvjesnoj razini u našem sustavu, a sve što je nesvjesno u nama želi biti viđeno i integrirano. Ovakvim radom budimo sve naše ugušene, potisnute i odvojene sadržaje ( i neugodne i ugodne) i prisvajamo ih natrag k sebi. Vraćamo se u cjelovitost i učimo voljeti sami sebe, sve svoje dijelove, i one ljute, prestrašene, skrivene, ali i one jake, snažne i u užitku. Otvaramo vlastito srce koje prihvaća i našu sjenku ( i sjenke drugih), koja se u doticaju s ljubavi rasvjetljava, topi i postaje svjestan dio nas samih. Iz tog mjesta gradimo kvalitetniji odnos i sa sobom i s drugim ljudima u životu. 

”Shadow work” tj, rad s našom vlastitom sjenkom preko tjelesno orijentirane terapije nas vraća u veće stanje životne cjelovitosti, povezuje tijelo-um-emocije, vraća nas u veći životni protok, vraća naš izgubljeni dio životne energije i miče nas iz pozicije žrtve u poziciju svjesnog životnog kreatora.

Zašto rad s terapeutom, mogu li to sam/a?

Većinu neugodnih životnih iskustava koje smo pohranili u nesvjesno su se dogodila upravo unutar odnosa s našom okolinom, i to često ili u obliku u nedostatka podrške, prisutnosti i prihvaćanja koje nam je trebalo i/ili unutar jako povijerđujućih odnosa. Iz tog mjesta da bi ta naša unutarnja mjesta zacijelila, da bi dovršili našu prošlost često je potrebno da se iscjeljenje dogodi opet unutar odnosa, ali ovaj put unutar onoga koji je obojan podrškom i prihvaćanjem. Tome služi odnos terapeut – klijent.

Poanta ovog odnosa je osobu osnažiti da osjećaj sigurnosti, vrijednosti, suosjećanja, prisutnosti i vlastite snage internalizira (zapamti i upije na tjelesnoj, emotivnoj i energetskoj razini i primajući novo iskustvo promijeni limitirajuće mentalne obrasce) te da iz tog mjesta za sebe stvori zadovoljniji život. Terapeut služi klijentu da unutar sebe izgradi i iscijeli ono što je ostalo nedovršeno i da posljedično ode u samostalan život cjelovitiji i ispunjeniji.

Stvarna promjena uvijek kreće iznutra. Promjenom svojih destruktivnih obrazaca, preuzimanjem odgovornosti za svoj život i rastvaranjem svojih nesvjesnih sadržaja dobivamo priliku živjeti cjelovitije, kvalitetnije te svjesnije stvarati život s većom dozom slobodne volje, što nas posljedično vodi i u veći doticaj s našom božanskom prirodom.

Terapija traje 75 minuta, radi se u živo, a po potrebi i online. Za najbolji rezultat se preporučuje kontinuiran rad kroz početni period

Javite mi se na e-mail: kristina.christina@gmail.com

Budite korak ispred - Prijavite se za naš newsletter i budite prvi informirani!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.