DODIR ISCJELJENJA - Put holističkog iscjeljenja

Ankica Jagnjić – Obiteljske konstelacije

Naša nesposobnost da riješimo svoje životne probleme ponekad je povezana s događajem predaka ili obiteljskim ponavljajućim obrascem koji nikada nije razriješen, osobom, odnosom, emocijom ili događajem koji je isključen ili zatajen. Konstelacije dovode te osobe, odnose, emocije. događaje i ponavljajuće obrasce na površinu svijesti gdje ih se, uz poštovanje, zacjeljuje i otvora protok vitalnosti i blagoslova u sadašnjem vremenu.

Većina obitelji bori se s nasljeđem predaka, s posljedicama nekog oblika ranjavanja i trauma, u sadašnjem trenutku nevidljivim uzrocima ali sa raznolikim i razornim posljedicama. Bez pozornosti i iscjeljivanja, rane predaka na različite načine pojavljuju se u životima i kroz više generacija. Ako mi nismo dovoljno mirni znatiželjni da bismo ih primijetili i prihvatili, mogu zasjeniti ali i obojiti sadašnjost i budućnost.

Prava priroda našeg nasljeđa je ono što ostavljamo iza sebe, a sa čime se nismo dovoljno bavili u ovom životu. Isto tako, i mi i naša djeca nosimo naslijeđene rane predaka naprijed – one ne nestaju same od sebe. Dječak naslijedi majčinu depresiju, zanemarena djevojka nema dobar plan kako postati majka, žrtva obiteljskog nasilja bjesni u izmaglici bijesa alkoholom ili ovisnosti, uspjeh nam uvijek za dlaku izmiče, opet i opet i opet partnerski odnosi završavaju na isti, razočaravajući način. Štoviše, obrasci ponašanja, emocija i sudbina ponavljaju se kroz cijelo obiteljsko stablo.

Kada napokon prepoznamo gravitacijsku privlačnost prošlosti, možda se možemo osjećati nedovoljno moćni i snažni da se odmaknemo od tog utjecaja tajnovite prirode obiteljske svijesti i povijesti ali i društvenog uvjetovanja. Naši običaji ne podupiru otkrivanje obiteljskih događaja koji su utisnuti u našu temeljnu psihologiju, tajne se čine pogodnije od pogleda u centar boli. 

Zanemarivanje i zataškavanje naših naslijeđenih rana ujedno je i siguran gubitak pozitivnog koje su naši preci razvili kao rezultati njihove borbe – njihova snaga, vještina, hrabrost, kreativnost, buntovnost, otpornost, radost, zajedništvo i poštenje; i prakse, rituali i vjerovanja koja su im pomogla da osmisle život. Ovi pozitivni utjecaji jednako su važni za naše zdravlje i trebaju biti sakupljeni i integrirani, baš kao i tragični dijelovi naše baštine.

Naše pravo nasljeđe je i teret i snaga koju donosimo iz prošlosti i koju prosljeđujemo dalje. Prihvaćanje svih i svega što pripada i što nam naša obitelj daje u nasljeđe, otvara našu budućnost i sve postaje moguće.

Obiteljske konstelacije je metoda izvedena iz moćne Zulu prakse koju je na zapad prenio i modificirao njemački psihoterapeut Bert Hellinger.

Neki bi mogli smatrati da je ta metoda čudna (što na prvi pogled i je), ali je moćna  i omogućuje mijenjanje, rješavanje i zacjeljivanje životnih problema, transformiranje nasljeđa u kreativnost i energiju.

Metodu se najčešće koristi u grupi ali i kroz individualni rad.

Napomena: naslovna slika fraktala je simbolički prikaz obiteljskih odnosa. Name, fraktali su naizgled slučajne, ponavljajuće strukture. Fraktal je sličan svakom svom dijelu, svaki dio sliči većem oblika kojem pripada. Isto tako, u svakom od nas živi cijela naša obitelj, a naša obitelj je uvećana kompozicija slika svih svojih članova. Više o fraktalima: https://hr.wikipedia.org/wiki/Fraktal

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.